Orase, locuri de vizitat
Havana
este capitala legendara a insulei, cu case si vile coloniale si hoteluri elegante. in muzee se pot admira vestigiile din era colonistilor precum si cele din secolul al XX-lea.
Varadero
Esta Mecca turismului din zona Caraibelor, situat pe Peninsula Hicacos, la 140 km de Havana, inconjurat de paduri tropicale, rezervatii naturale si de plaja cu nisip alb. Zona turistica se afla de-a lungul coastei, in oras se afla numai cateva hoteluri.
Trinidad
Orasul este inconjurat de munti si de plaja cu nisip alb, centrul vechi pastreaza stilul baroc si neolasic. De la sfarsitul anilor 80 face parte din patrimoniul Unesco.
INFORMATII UTILE
Reprezentante diplomatice:
Ambasada Republicii Cuba in Romania
Cancelaria: str Mihai Eminescu nr. 44-48, et. 2, ap. 5, Bucuresti
Telefon: (+40) - 01 - 211.87.39; (+40) - 01 - 211.87.95; (+40) - 01 - 211.86.71 (Protocol)
Telefon/Fax: (+40) - 01 - 211.89.16
E-mail: embajada@embacuba.ro
Program de lucru: luni - vineri 09:00 – 17:00
Ambasada Romaniei in Republica Cuba
(Embajada de Rumania)
Adresa: Calle 21, no. 307 Entre H é I, Vedado La Havanna
Telefon: 00-53-7-33.33.22; 00-53-7-33.33.24; 00-53-7-33.33.25
Fax: 00-53-7-33.33.24
Conditii de intrare in tara: este nevoie de viza turistica care se poate obtine prin intermediul agentiei noastre; este obligatorie prezentarea pasaportului valabil cel putin 6 luni din momentul intrarii in tara. La iesirea din tara se percepe o taxa de aproximativ 25 USD.
Pe langa restrictiile obisnuite, oficialitatile cubaneze efectueaza un control riguros asupra alimentelor introduse in tara. in vederea prevenirii infectiilor de natura animala sau vegetala este interzisa introducerea in tara a preparatelor din carne, a fructelor si legumelor, semintelor vegetale (exceptie fac conservele). Se poate scoate din tara fara taxe vamale: 23 de trabucuri, 5 sticle de baturi alcoolice. Avem rugamintea sa pastrati bonul de cumparare.
Moneda nationala: Peso cubanez, subdiviziunea este centavos: 1CUB= 100 centavos. Introducerea/scoaterea din tara a monedei nationale este strict interzisa. Utilizarea peso-ului este limitata deoarece se asteapta ca turistii sa plateasca cu valuta (nu este recomandat folosirea USD). Nu sunt acceptate cartile de credit emise de bancile americane (CITI, DINER'S, AMEX, etc). inainte de cumparaturi sa va interesati in ce moneda sunt trecute preturile: in moneda nationala sau in peso convertibil.
Fus orar: ora Romaniei -5 ore.
Sanatate: vaccinarea nu este obligatorie, dar unele vaccinuri sunt recomandate (informatii la Centrul
International de Vaccinare). Apa de la robinet nu este potabila. Se poate achizitiona apa imbuteliata de la magazine. Din cauza temperaturilor ridicate se recomanda consumul a 2,5-3 l de lichide pe zi. Totodata va recomandam sa aveti la Dvs o trusa medicala pentru raceala, medicamente pentru stomac, lotiune de plaja, calmante, etc.
Bacsis: este recomandat; in cazul in care considerati ca serviciile hotelului sau a restaurantului au fost exceptionale, 1 EURO este suficient pentru a va arata aprecierea.
Cumparaturi: suveniruri, tutun, trabucuri. Nu este recomandata cumpararea altor produse. Multe piete stau la dispozitia turistilor, unde se pot cumpara fructe sau legume. Sezonul de legume dureaza de la sfarsitul lunii octombrie pana la mijlocul lunii mai. Preturile in piete sunt in peso cubanez.
Electricitate: 110 V pe tot teritoriul tarii, sunt necesare adaptoare. La hotelurile de 4* 5* este de obicei curent de 220 V.
Telefon: numarul de apel al Romaniei este 00-40, numarul de apel pentru Cuba este 00 53. Retelele mobile nu au acoperire peste tot.
Imbracaminte: se recomanda imbracaminte sportiva, lejera, sapca de baseball sau palarie de paie,
incaltaminte comoda. Autocarele, hotelurile, restaurantele sunt dotate cu aer conditionat, de aceea va
recomandam sa aveti la Dvs si imbracaminte mai calda.
Mancare/bautura: bucataria cubaneza este un amestec de influenta spaniola si africana. Cele mai des intalnite mancaruri sunt: fasole neagra cu orez, pui cu orez (arroz con pollo), diferite supe si picadillo, preparata din carne de vita tocata si orez. Cele mai renumite bauturi: berea cubaneza si cocktailurile.
Sarbatoare: cubanezii sarbatoresc mult si zgomotos. Pentru a nu va deranja odihna, va recomandam sa va imbinati in amosfera de sarbatoare. Principalele sarbatori: Ziua Revolutiei (26 iulie), Ziua Independentei (1 ianuarie). in luna februarie se organizeaza Jornadas de la Cultura Camagneyana si Festivalul National de Jazz, aceasta din urma o data la doi ani; in aprilie la Baracoa se organizeaza Saptamana Culturala, la Varadero Festivalul Instrumentelor Electroacustice, in iunie sau iulie Festivalul Cultural Caraibean, in octombrie Festivalul de Muzica Moderna, in decembrie Festivalul de Film Latino-American. Carnavalele sunt organizate la Havana, Santiago si Varadero (din anul 1990, durata acestora este prescurtata sau nu sunt organizate deloc).